Prebranec je ena izmed tipičnih zimskih jedi v naši kuhinji, katero imamo vsi radi. Pri pripravi je seveda najbolj pomembno, da fižol namočimo veliko prej, da je ta nežen do našega črevesja. Jed vzame malo več časa za pripravo, vendar je vredna vsake minute, saj je njen okus res izvrsten.
Za osebi potrebujemo:
- 450 g fižola
- 2 korenčka
- 2 čebuli
- 150 g pora
- 2 stroka česna
- sladka paprika
- 2 lovorjeva lista
- poper
- sol
Navodila za pripravo:
Vsaj 24 ur pred pripravo jedi namočimo fižol v vodo.
Naslednji dan fižol skuhamo v sveži vodi in dodamo 2 lovorjeva lista. Takoj ko voda zavre odlijemo vodo in dodamo svežo vodo, ponovno zavremo in kuhamo do mehkega (vsaj 1h).
Por, čebulo in korenje očistimo in jih narežemo na rezine, korenje pa naribamo na najmanšem nastavku na ribežnu.
Na nizkem ognju zelenjavo počasi pražimo tako, da se ta popolnoma omehča.
Po koncu praženja dodamo 2 stroka česna, sol, poper in sladko papriko po okusu.
Kuhan fižol ocedimo (del vode prihranimo) in ga primešamo k praženi zelenjavi.
Prebranec nato prestavimo v lončeno ali stekleno posodo in ga zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal fižol tako, da prekrije celotno jed.
Posodo z prebrancem pokrijemo z pokrovom ali aluminjasto folijo ter jo za za 20min položimo v pečico segreto na 180°.
Posodo nato odkrijemo in jed pečemo še dodatnih 20min ali več (odvisno od tega kako zapečen prebranec imamo radi).
Ko je jed pripravljena počakamo, da se malo hladi in jo postrežemo.