Polenta je vsestranska jed, katero lahko uporabimo na mnogo načinov. Največkrat si jo ljudje pripravijo zraven golaža ali z mleko, še zdaleč pa to ni edini način uporabe te jedi. Sama jo velikokrat uporabim kot “testo” za pico, na katerega dodam zelenjavno omako in svežo zelenjavo povrhu pa naribam sir. Prav tako je dobra popečena v ponvi, mi pa jo najraje jemo pečeno v pečici z sezonsko zelenjavo in slastnim sirom. Morda pa se bo z novimi idejami za pripravo znašla večkrat tudi v vaši kuhinji.
Za pripravo potrebujemo:
- 250g polente
- 650ml vode
- 100ml mleka
- brokoli
- cvetačo
- rdeče zelje
- por
- sir (po želji)
- sveža ali suha zelišča (origano, bazilika, drobnjak)
- sol
Navodila za pripravo:
- Zelenjavo narežemo na poljubno velike koščke in jo v ponvi pri visokem ognju na hitro poporažimo. Ob koncu praženja jo posolimo in dodamo želišča (sveža ali suha).
- Zavremo vodo in mleko (po želji), dodamo ščep soli in vanjo vmešamo polento ter skuhamo po navodilih iz embalaže. Če se nam zdi, da polenta ni dovolj gosta, dodamo še malo in počakamo, da doseže končno gostoto.
- Ob koncu kuhanja v polento dodamo koščke narezanega sira in dobro premešamo. Če se nam mudi, je jed tukaj končana in jo lahko pojemo.
- če pa imamo čas, v pekaču med sabo zmešamo poletno in popraženo zelenjavo ter po vrhu naribamo sir.
- Pekač položimo v pečico ter pečemo na 180°C, dokler se sir lepo zapeče.
- Jed porazdelimo v krožnike ter počakamo, da se rahlo ohladi, nato pa uživamo v tej preprosti in okusni jedi.
Z ljubeznijo,