Vrtnarjenje je zame eno izmed najljubših opravil in nima smisla, da na dolgo in široko razlagam zakaj. Vsi, ki ste kdaj obdelovali še tako majhen košček zemlje veste, da je to proces notranje in zunanje rasti. Je vsakoletni nov začetek in priložnost za izboljšanje in vpeljavo lanskoletnih izkušenj in znanj. V svojih 4 letih vrtnarjenja opažam, da je pridelava hrane zame še »najlažji del« celotnega procesa “od rok do ust”. Pobiranje, shranjevanje, konzerviranje in spreminjanje hrane v okusne sezonske jedi pa predstavlja v prvih letih mnogo večji izziv.
V času polne rasti in obijla ni težko pripravljati raznolike obroke. Poznam mnogo ljudi, ki se poleti prehranjujejo s svojo hrano, pozimi pa hrano kupujejo v trgovini. Pri vzgoji lastne hrane in priprave ozimnice je potrebno vedno misliti en korak naprej. Za shranjevanje in konzerviranje živil pri pripravi ozimnice potrebujemo veliko dobre volje, znanja in izvirnosti, saj proces priprave ozimnice zahteva skoraj toliko časa in dela kot celoletno vrtnarjenje.
Priprava ozimnice je zelo velik in pomemben del vrtnarjenja, saj nam omogoča, da sprejmemo tisto, v kar smo celo leto vlagali energijo in nas uči, kako prejeto spremeniti v obliko, ki nam bo vračala energijo vse do naslednjega pridelka.
Ozimnico si lahko pripravimo na mnogo načinov. Pri vsem tem je zelo pomembno, da za ozimnico uporabimo zdrave in popolnoma zrele pridelke. Tako lahko veliko zelenjave shranimo v klet ali se ustvarimo zasipnico ter imamo tako SVEŽO ZELENJAVO tudi pozimi. Za suho sadje, zelišča za čaje in začimbe kuhanje je najbolje uporabiti SUŠENJE. Veliko hrane lahko na tak ali drugačen način z VLAGANJEM shranimo v kozarce. Sama pa nekaj pridelkov shranim tudi s pomočjo ZAMRZOVANJA v zamrzovalno skrinjo.
Naša ozimnica letos zelo pestra in obilna. Veliko jo je še v zemlji in bo tam preživela zimo, ostali del pa se skriva v zamrzovalni skrinji, kleti in “kevdru”. Vsebina ozimnice se vsako leto vsaj malo spremeni, saj se spreminjajo tudi naši okusi. Tako kdaj ostane česa preveč, zato naslednjo leto tega ne pripravimo, saj velikovložene hrane počaka tudi 2 leti. Včasih se zgodi, da nam kaj od shranjenega ni bilo preveč všeč in tega naslednje leto ne pripravimo. Na tak način skozi leta ugotoviš kaj boš shranil za zimo in česa ne. S pomočjo ozimnice poskrbimo, da se lahko skozi celo zimo prehranjujemo SEZONSKO (klik) in na tak način najbolje podpremo svoja telesa.
Spodaj vam prilagam seznam vse hrane, ki se v takšni ali drugačni obliki najde med našo bogato ozimnico. Morda pa kdo od vas dobi kakšno novo idejo kaj vse si lahko prihodnje leto posadi in pripravi za zimsko spanje.
Na vrtu in v rastlinjaku:
V kleti in kevdru:
V zamrzovalni skrinji:
Z ljubeznijo,