V začetku jeseni je vrt še vedno poln vse zelenjave, ki je rastla skozi celo sezono. Sedaj je potrebno razmišljati na kakšne načine bomo vse te pridelke spremenile v ozimnico, ki nas bo hranila skozi mrzlo zimo. Vegeta je nekaj, kar se verjetno najde v vsaki kuhinji. Je univerzalna mešanica okusov različne zelenjave, ki doda piko na i vsaki jedi. Sama kupljene vegete nisem nikoli uporabljala, saj mi njen okus po umetnem ni odgovarjal. Pred leti sem prišla do domače suhe vegete, ki sem jo sprva kupovala, nato pa mi je Mihova mami predstavila kako ona izdeluje domačo suho vegeto. Od takrat naprej sem ustvarila mešanico, ki jo naravnost obožujem. Vsake toliko sem mi prileže juha z cmočki in vegeta je tukaj nepogrešljiva, saj doda juhi tisti pravi “nedeljski” okus. Uporabljam jo tudi pri kuhanju ostalih zelenjavnih juh, omak ali pri kuhanju polete, ki jo pripravim z zelenjavo in sirom. Letos sem prvič sama izdelala tako suho kot tudi “mokro” vegeto. Tako bom preizkusila katera mi bolj odgovarja, kako dolgo se mokra vegeta ohrani in kakšen okus da vsaka izmed njih. Vegeto lahko uporabite v mnogo različnih jedeh, njena izdelava pa je res preprosta. Izkoristite vse darove, ki vam jih je narava celo leto pripravljala in jih spremenite v ozimnico, ki vam bo služila do naslednjih poletnih dni.
Navodila za pripravo:
Z ljubeznijo,